Σε ειδική εκκαθάριση τέθηκε το πιστωτικό ίδρυμα “Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ” με την υπ’ αρ. 7/3/18.1.2013 Απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία ανακλήθηκε και η άδεια λειτουργίας του.
Με την αμέσως προηγούμενη Απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος (υπ’ αρ. 7/2/18.1.2013) χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στο μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία “ΝΕΟ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ”, (“good bank”), στα πρότυπα της διαδικασίας χωρισμού σε “καλή” και “κακή” Τράπεζα.
Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που προέβλεπε εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013.
Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα εκλήθησαν, κατά το άρθρο 63Δ ν. 3601/2007 να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με παράλληλη διερεύνηση και ενδεχόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.
Ωστόσο, η ως άνω διαδικασία δεν τελεσφόρησε και έτσι συστήθηκε το ως άνω μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα (“good bank”), στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η νεοϊδρυθείσα Τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία “Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο” (όπως συνέβη και με την PROTON BANK) έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό της μέτοχο.
Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος, και με βάση τις εφαρμοζόμενες διατάξεις περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της.
Παράλληλα, με βάση το ίδιο ως άνω Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος, το νεοσυσταθέν πιστωτικό ίδρυμα είναι κεφαλαιακά ισχυρό, με τον Δείκτη Κεφαλαιακή του Επάρκειας να υπερβαίνει το ισχύον εποπτικό όριο, ενώ υπάρχει πρόσβαση στο Ευρωσύστημα για ρευστότητα, ενώ επίκειται και η επιδίωξη της πώλησή του σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, όπως συνέβη και με την T BANK.